ตารางการให้ปุ๋ย / วิธีใช้

Prawns and Banana Curry

 หลังจากกัญชากัญชงปลดล็อค คนให้ความสนใจปลูกเป็นพืชสมุนไพรประจำบ้านและปลูกเชิงพาณิชย์ แต่การปลูกให้ได้ผลผลิตที่มีคุณภาพนั้นค่อนข้างมีรายละเอียด ตั้งแต่การคัดเลือกพันธุ์ ปัจจัยที่เหมาะสมต่อการเจริญเติบโต และการจัดการศัตรูพืช ถ้าปลูกเพื่อวัตถุประสงค์หลักเพื่อนำมาใช้ทางการแพทย์ ปัญหาศัตรูพืช จึงควรหลีกเลี่ยงการใช้สารเคมีกำจัดศัตรูพืชเพื่อมิให้สารพิษตกค้างบนผลผลิต ดังนั้นการใช้ชีวภัณฑ์ถือว่าเป็นแนวทางในการป้องกันโรคและแมลงที่จะเกิดขึ้น

โรคพืชที่พบในต้นกัญชาและกัญชง 

  1. โรคทางดินเกิดที่ระบบรากและลำต้น

: เกิดจากเชื้อราสาเหตุหลักที่พบ ได้แก่  Pythium sp., Phytopthora sp. , Sclerotium sp., Fusarium sp. และRhizoctonia sp.  เชื้อโรคสามารถเข้าทำลายพืชได้ทุกระยะการเจริญเติบโต ถ้าเข้าทำลายเมล็ด จะทำให้เมล็ดเน่าและไม่งอก ส่วนที่เพิ่งงอกจะทำลายส่วนโคนต้น ทำให้ต้นกล้าล้มตาย เกิดรากเน่า ในระยะกล้า ต้นจะแสดงอาการใบเหลืองและเหี่ยวตายในที่สุด

  • โรครากเน่า-โคนเน่าที่เกิดจากเชื้อรา Pythium

Step 1

Let’s start by getting all the veggies ready.

Peel and slice the fresh ginger root, thinly chop the onions, and slice the scotch bonnet chillies. Then, cut the fresh tomatoes into chunks and set all the prepared vegetables aside.

Next, heat the vegetable oil in a large skillet and then add the chopped onion and crushed garlic. Sizzle until the garlic is fragrant and then, add the sliced ginger, curry powder, allspice, and torn thyme sprigs.

Cook the spices for a few minutes to release all their flavour.

Step 2

Let’s start by getting all the veggies ready.

Peel and slice the fresh ginger root, thinly chop the onions, and slice the scotch bonnet chillies. Then, cut the fresh tomatoes into chunks and set all the prepared vegetables aside.

Next, heat the vegetable oil in a large skillet and then add the chopped onion and crushed garlic. Sizzle until the garlic is fragrant and then, add the sliced ginger, curry powder, allspice, and torn thyme sprigs.

Cook the spices for a few minutes to release all their flavour.

Step 3

Now, it’s time to add the delicious bananas.

Peel and slice the bananas into chips and add them to the coconut curry. Then, cook for 5 minutes or just enough for the fruit to release its flavour.

Avoid overcooking them, or they will turn too mushy.

Step 4

Now, tip in the king prawns and squeeze in the lime.

Cook the banana curry for a further 5 minutes.

When the shrimps turn pink and slightly curved, they’re ready. Avoid overcooking them, or they will shrink too much and get chewy.

To finish, serve this delicious prawn banana curry with steamed rice and garnish with black pepper and thyme.

ใส่ความเห็น

อีเมลของคุณจะไม่แสดงให้คนอื่นเห็น ช่องข้อมูลจำเป็นถูกทำเครื่องหมาย *